Steeds vaker produceren bedrijven videocontent. Want laten we eerlijk zijn, in video kun je goed toelichten wat jouw organisatie te bieden heeft of welk probleem je oplost.
En als we de statistieken (bron: vidyard.com) moeten geloven over videomarketing, dan mogen marketeers en ondernemers deze boot niet missen. Videocontent wordt in toenemende mate geconsumeerd en beïnvloedt het aankoopproces.
Maar wat nou als video een negatieve impact heeft op je SEO resultaten? Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar het kan wel gebeuren. We hebben het hier dan over Video SEO.
Onlangs had ik een casus waarin we abrupt een daling waarnamen in bezoekers voor specifieke pagina’s. Deze enorme daling was niet direct te verklaren en vereiste nader onderzoek. Dit onderzoek licht ik hier toe, aanvullend met adviezen om deze negatieve impact van video binnen jouw eigen organisatie te verkleinen of te voorkomen.
Wil je meer weten over een goede contentstrategie en inbound marketing? Wij hebben een complete gids over inbound marketing voor je klaarstaan! Download hem gratis.
Dalende bezoekers door video indexatie: 50% minder organisch verkeer
Uit onderzoek bleek dat specifieke pagina’s van de website sinds mei maar liefst 50% minder organische bezoekers genereerden. Dat terwijl er de afgelopen 3 maanden geen wijzigingen waren doorgevoerd op SEO-gebied die tot dit effect konden leiden. Qua posities signaleerden wijzelf niet direct een probleem. Veel zoektermen stonden nog op de eerste pagina van de zoekresultaten binnen Google.
Uiteindelijk bleek de positie zelf niet het probleem te vormen, maar wel hoe het zoekresultaat eruit zag. In de periode voor de daling was dit een organisch verrijkt resultaat, ofwel een rich snippet. Net voor de daling was het resultaat gewijzigd in een organische video rich snippet.
Terwijl op het moment van de daling de snippet wederom was gewijzigd, maar dit keer naar een zogeheten rich card met video.
In de specifieke case werd een video van YouTube ontsloten op de landingspagina, zonder dat er gebruik was gemaakt van structured data. De video’s stonden al langer online op de website en fungeerden als ‘extra’ beleving voor de bezoeker. De zoektermen waarvoor de pagina’s positioneren, zijn headtail en redelijk algemeen.
Testen door video weg te halen
Hoewel de landingspagina – mét de rich card – een prominentere plek in de zoekresultaten verwierf, leken de bezoekers het tegenovergestelde te doen. De rich card had een slechte invloed op de click-through-rate (CTR). Ofwel, de Video SEO ging stijl omlaag. Uiteindelijk verwijderde we de video op één landingspagina, waarna we, na nieuwe indexatie, direct een stijging constateerden in organisch verkeer.
De resultaten waren zelfs zo goed, dat we besloten om op andere pagina’s de video’s – voor nu – te verwijderen. Het is de bedoeling om deze in de toekomst wederom toe te voegen, maar dan op een manier waarbij de negatieve impact op video SEO uitblijft.
Tips bij video SEO
De impact van video op SEO is goed te monitoren, dus laat je niet afschrikken door deze case. Bedenk goed of, én wanneer, video van een toegevoegde waarde is voor de bezoeker. En bedenk of het zinvol is dat de video wel of niet geïndexeerd mag worden in de zoekmachine.
Laat de video aansluiten bij de content en het device
Zorg dat de video meerwaarde biedt aan bezoekers. Met andere woorden: de video dient aan te sluiten op de content en de behoefte van de zoeker. Voor een how-to is videocontent meer van toepassing dan bijvoorbeeld een checklist. Daarnaast laten mobiele trends zien dat video makkelijker geconsumeerd wordt op bepaalde typen devices.
Beoordeel je zoekresultaten
Als er video’s op je website staan, doe dan kort onderzoek of er een video snippet wordt getoond op zoektermen in de zoekresultaten van Google. Afhankelijk van de zoektermen is het in bepaalde gevallen raadzamer om de video niet te vertonen. Maar testen kan nooit kwaad om de video te verwijderen.
Controleer de posities van zoektermen
Beoordeel je positie in de zoekmachines op basis van verschillende zoekresultaten opties. Controleer bijvoorbeeld de verschillen tussen organische of universal zoekresultaten. Wij gebruiken AWR om inzichten te krijgen tussen die verschillen en beoordelen op basis daarvan wat mogelijke issues / oplossingen zijn.
Check analytics
In het geval van deze case was er een duidelijke daling te zien vanaf eind mei. Als je al pagina's hebt die videocontent bevatten dan kun je deze het beste beoordelen door op het "Bestemmingspagina's"-rapport in Google Analytics een filter in te stellen. Wellicht zie je ook wel een daling in de trend.
Als er nu nog niets aan de hand is dan kun je een "aangepaste melding" maken. Met de aangepaste melding krijg je vervolgens automatisch een bericht in je inbox. De voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat er een daling van 25% heeft plaatsgevonden, ten opzichte van vorige week, op de pagina's met video's.
Ben je nog van plan om videocontent toe te voegen? Beoordeel dan de eerste periode handmatig of het positief uitpakt op het aantal bezoekers.
Video’s voor SEO optimaliseren met structured data
Uiteraard zijn er genoeg best practices voor video SEO. Maar om invloed uit te oefenen, op de informatie die Google gebruikt voor de zoekresultaten, is het aan te raden om structured data te gebruiken.
Doe je dat niet, dan laat je het indexeren sowieso aan Google over. Door de structured data zelf toe te voegen geef je in elk geval de voorkeuren duidelijk die de zoekmachine het beste kan gebruiken.
Tip: bij Sistrix kun je een tool gebruiken om markup te genereren vanuit een YouTube video URL.
Meer weten? Neem gerust contact met mij op.
Wil je meer weten over een goede contentstrategie en inbound marketing? Wij hebben een complete gids over inbound marketing voor je klaarstaan! Download hem gratis.