Video marketing inzetten voor B2B

Je kunt er tegenwoordig bijna niet meer omheen: video marketing. Overal zie je wel een filmpje waarin een bedrijf zijn product of dienst onder de aandacht brengt. Video marketing is veelvoorkomend bij SaaS-bedrijven en in de B2C-sector, maar kan ook erg goed ingezet worden voor de B2B-sector.

Wij leggen je graag uit hoe je video marketing in kan zetten voor de B2B-bedrijven. 

In dit blog

videomarketing in b2b-1

Wat is video marketing?

Video marketing is een strategie waarbij bedrijven video’s inzetten om hun merk, producten of diensten te promoten aan hun doelgroep en wordt vaak meegenomen in een online marketing strategie.

Het omvat alle soorten video’s, van korte advertenties en social media clips tot uitgebreide how-to video’s en webinars. De kracht van video marketing ligt in het vermogen om complexe boodschappen op een toegankelijke en boeiende manier over te brengen.

Video marketing in B2B vs. B2C

Binnen de B2B-sector verschilt video marketing echter op enkele punten van de B2C-aanpak. Waar B2C-video’s vaak gericht zijn op emotie en snelle conversies, draait het bij B2B video marketing meer om het opbouwen van langdurige relaties en het bieden van diepgaande informatie. 

Het doel is niet alleen om een product te verkopen, maar ook om de kijker te informeren, vertrouwen op te bouwen en te laten zien dat jouw bedrijf de beste partner is in de oplossing van hun probleem.

Waarom video marketing in B2B?

De spanningsboog van consumenten wordt alsmaar korter. Ook de manier waarop bedrijven onderling zaken doen verandert constant, en video biedt een handige manier om in te spelen op deze continue veranderingen. 

Bovendien zijn er diverse vormen van video content die bijzonder goed werken in B2B-marketing. Denk bijvoorbeeld aan animatievideo’s die ingewikkelde processen visueel inzichtelijk maken, of aan casestudy-video’s waarin je succesvolle samenwerkingen uitlicht. 

Video is een veelzijdig medium dat, mits goed toegepast, significant kan bijdragen aan de versterking van je merk en het genereren van leads.

Voordelen van B2B video marketing

De voordelen van video marketing binnen de B2B-sector zijn talrijk:

  1. Meer betrokkenheid bij je merk: Video’s trekken de aandacht en houden deze vast, wat zorgt voor een grotere betrokkenheid van je doelgroep.
  2. Effectieve storytelling: Met video kun je verhalen vertellen die een emotionele connectie creëren, wat bijdraagt aan merkloyaliteit.
  3. Verhoogde traffic en conversie: Video’s, zoals demo’s, kunnen het verkeer naar je website verhogen en leiden tot hogere conversieratio’s.
  4. Promotie van producten/diensten: Video is een krachtig middel om je producten of diensten te demonstreren en te promoten.
  5. Meetbaarheid: De impact van video marketing is goed meetbaar doordat iedere social media tool dit overzichtelijk bijhoudt. Zo weet je precies wat werkt en wat niet.
  6. Dalende vraag naar technische ondersteuning: Video’s kunnen de werking van producten verduidelijken, waardoor de behoefte aan technische ondersteuning afneemt.
  7. Inzichtelijk maken van producten/diensten: Met video kun je producten of diensten op een manier tonen die tekst of foto’s niet kunnen evenaren.

9 B2B video marketing types en voorbeelden

Er zijn talloze manieren waarop B2B-bedrijven video marketing kunnen integreren in hun strategie. Hier zijn enkele ideeën:

1. Expertvideo’s voor thought leadership

Positioneer je bedrijf als een leider in de industrie door waardevolle inzichten en trends te delen. Een leuk voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Ahrefs. Ahrefs videomarketing strategie speelt zich voornamelijk af op YouTube en worden tevens verwerkt in hun nieuwsbrieven. Zo laten ze aan hand van handige video's zien hoe hun product gebruikt kan worden bij SEO

 

2. Usecase video’s

Laat zien hoe je producten of diensten in de praktijk worden toegepast door usecase video's. Dit kan bijvoorbeeld zoals hierboven, maar ook door explanimation. Zo heeft Alientrick hier een leuke case over uitgewerkt die leidde tot de volgende video voor Telecomvisie

 

3. Casestudy video’s

Vertel succesvolle klantverhalen om potentiële klanten te overtuigen. Zo licht je interessante of complexe cases uit en leg je uit hoe jouw product of dienst hierbij geholpen heeft. Dit doet HubSpot bijvoorbeeld door een hun customer success videoreeks op YouTube. Bekijk zo eens hun video waarin Telavox hun verhaal mag vertellen. 

 

4. Product FAQ video’s (how-to)

Ook kan je via video veelgestelde vragen over je producten of diensten beantwoorden. Zo geef je transparantie aan je doelgroep en krijgen ze direct een kijkje binnen je tool/product of dienst. Hier speelt HubSpot erg goed op in. 

 

5. Product demo video’s

Dit is een goed idee als je een nieuw product of dienst lanceert. Je geeft namelijk een uitgebreide demonstratie van je product(en). AlienTrick heeft hier wederom een leuke case voor. Bekijk de video hieronder waar ze in 3D een productvideo hebben ontwikkeld voor Harman Kardon

 

6. Webinars

Organiseer live evenementen waarin je diepgaand op onderwerpen ingaat. Een leuk voorbeeld hiervan is die van LeadInfo. LeadInfo nodigt regelmatig partners uit die mogen toelichten hoe ze gebruik maken van de tool. Deze manier van videomarketing brengt niet alleen mensen samen, maar geeft ook de kans om kennis met elkaar te delen. 

 

Lees ook: Een (online) webinar organiseren: Hoe start je en wat heb je nodig?

 

7. Tips & trucs video’s

Deel nuttige tips die relevant zijn voor je doelgroep. Zo deelt zelfs een merk als Apple nog handige tips over hun producten. 

 

8. Bedrijfsvideo's

Ook kan je middels video je bedrijf introduceren. Zo vertel je over de producten, diensten en waarden van jouw bedrijf door een audiovisuele presentatie. Zo heeft AlienTrick een leuke case waar ze een kijkje achter de schermen geven van Axero

 

9. Persoonlijke video’s

Creëer een persoonlijke connectie met je doelgroep door video’s waarin je medewerkers of klanten aan het woord laat. Een ander leuk idee is om natuurlijk employer branding video's te maken. Zo heeft AlienTrick een leuke gezamenlijke kerstgroet video gemaakt waarin ze hun omgeving fijne feestdagen wensen.

 

9 tips voor het toepassen van B2B video marketing

Om succesvol te zijn met B2B video marketing, is het belangrijk om een goed doordachte aanpak te hanteren:

  1. Definieer je doelstellingen: Weet precies wat je wilt bereiken met je video’s. Zo kan je eenvoudiger analyseren en meten welke bijdragen helpen om je doelen te behalen. 
  2. Ken je doelgroep: Begrijp wie je doelgroep is en dus wie de video’s gaan bekijken en wat hun pijnpunten zijn. Zo maak je gepersonaliseerde content.
  3. Ontwikkel een contentstrategie: Plan je video’s zodat ze een samenhangend verhaal vertellen. Dit kan bijvoorbeeld in een social media plan. Zorg er tevens voor dat je consistentie creeërt in de branding van je video’s. Hierdoor kan jouw doelgroep direct jouw video’s herkennen. Ontwikkel bijvoorbeeld een intro- en outro die je altijd opnieuw gebruikt.
  4. Investeer in kwaliteit: Professioneel ogende video’s wekken vertrouwen. Dit kan een investering zijn om iemand in-house aan te nemen of door een creatieve agency, zoals AlienTrick, in te huren.
  5. Gebruik je marketing funnel als leidraad: Pas je video’s aan op verschillende fasen van de klantreis. Bekijk voor inspiratie eens de drie klantreis fases van inbound marketing.
  6. Hergebruik bestaande content: Converteer bestaande content naar video om je inspanningen te maximaliseren.
  7. Ondertitel je video’s: Zorg ervoor dat je video’s toegankelijk zijn, zelfs zonder geluid.
  8. Trek de aandacht in de eerste seconden: Zorg ervoor dat je binnen de eerste drie seconden aangeeft wat ze uit de video zullen halen en waarom ze deze moeten kijken. Dit vanwege de hoeveelheid content die beschikbaar is i.c.m. de korte aandachtsspan van tegenwoordig. Om hiervoor te waken adviseren we om altijd een script te schrijven voor je video – hoe klein die ook is. Zo bedenk je van tevoren hoe je de aandacht van je doelgroep vasthoudt, welke climax komt, punchlines, etc.
  9. Geef een duidelijke CTA: Voorkom het maken van loze content. Je wilt je kijkers een duidelijke aanwijzing geven in je CTA met de actie die je wilt dat ze ondernemen.

Trendgevoeligheid van (B2B) video marketing

Hoewel video marketing zeer effectief kan zijn, is het belangrijk om rekening te houden met de trendgevoeligheid van deze strategie. Wat vandaag populair is, kan morgen alweer achterhaald zijn. Denk bijvoorbeeld aan het snel veranderende landschap van social media platforms en de voorkeuren van je doelgroep. Als je met B2B video marketing begint, is het daarom belangrijk om te anticiperen op veranderingen en flexibel te blijven.

Om de impact van deze trendgevoeligheid te beperken, is het verstandig om samen te werken met een marketing agency die gespecialiseerd is in video marketing. Hoewel wij bij Webiteers ons niet specifiek richten op video marketing, hebben we uitstekende ervaringen met AlienTrick. Hun expertise op het gebied van strategie i.c.m. film en animatie, kan je helpen om een toekomstbestendige videostrategie te ontwikkelen die aansluit bij je bedrijfsdoelen.

Ze hebben vrijwel alles in-house, met een eigen studio voor het realiseren van shoots en een team van 2D- en 3D-motion designers die kwalitatieve producties leveren. Daarnaast verkennen ze de mogelijkheden van AI in marketing en zetten ze dit in als hulpmiddel bij verschillende opleveringen. Zo werken wij op zijn tijd ook samen met onze bovenburen, wanneer de vraag hiernaar ontwikkeld.

Wil je meer weten over de creatie van content en wat hierbij komt kijken? Download dan ons gratis e-Book over content creatie. 

Download het e-book 'De basis voor content creatie'

 

Dit blog is opgesteld in samenwerking met AlienTrick