Wat is een website redesign?
Een website redesign is meer dan alleen een visuele website make-over. Het is een grondige herziening van de structuur, functionaliteit en visuele elementen van je website. Dit proces omvat vaak het updaten van de gebruikersinterface (UI), het verbeteren van de gebruikerservaring (UX) en het implementeren van de nieuwste technologische innovaties.
Dit komt vaak voor bij organisaties in combinatie met een website migratie.
Website redesign vs website refresh
Voordat je aan de slag gaat, is het cruciaal om het onderscheid te begrijpen tussen een volledige website redesign en een refresh. Een refresh richt zich op subtiele veranderingen, zoals het updaten van afbeeldingen en het aanpassen van kleurenschema's, terwijl een redesign van je website dieper gaat en vaak gepaard gaat met structurele en functionele wijzigingen.
Mocht je dus simpelweg de kleuren van je website thema willen updaten, dan heb je te maken met een website refresh. Het is wel aan te raden om alle ‘kleine’ aanpassingen zorgvuldig te implementeren door middel van A/B testen. Op deze manier krijg je namelijk inzicht in de impact van de verandering. Denk hierbij aan het veranderen van de kleur van de CTA’s of bepaalde afbeeldingen. Met name wanneer zo’n onderdeel essentieel is om tot conversatie over te gaan.
Redenen om een website redesign te overwegen
Een website is het digitale uithangbord van je merk en een cruciaal onderdeel van je online website strategie. Er zijn verschillende overtuigende redenen om een redesign van je website te overwegen. Een van de meest voorkomende is veranderende bedrijfsdoelen. Bijvoorbeeld, als je bedrijf zich oorspronkelijk concentreerde op het leveren van productinformatie, maar nu meer nadruk legt op e-commerce, kan een website redesign je helpen bij het optimaliseren van de gebruikerservaring voor aankopen.
Een andere overweging zijn verouderde functionaliteiten. Als je website niet meer voldoet aan moderne technologische normen, kan dit leiden tot een afname van de gebruikersbetrokkenheid. Stel je voor dat je een mobielvriendelijke interface mist in een tijd waarin mobiel browsen de norm is. Een redesign stelt je in staat om te voldoen aan de verwachtingen van gebruikers en bepaalde functionaliteiten te verbeteren.
Voorbeeld: Een bedrijf merkt dat hun conversieratio op mobiele apparaten achterblijft. Ze besluiten een website redesign door te voeren dat zich specifiek richt op het optimaliseren van de mobiele gebruikerservaring. Dit kan onder meer inhouden dat de navigatie wordt vereenvoudigd, knoppen worden vergroot en de algehele responsiviteit van de website wordt verbeterd.
Valkuilen van een website redesign
Een website redesign kan tot valkuilen leiden als het niet zorgvuldig wordt aangepakt. Een veelvoorkomende misstap is een verandering uit te voeren zonder communicatie met de gebruikers. Op deze manier weet je niet of je ook daadwerkelijk een verbetering maakt. In sommige gevallen kan dit voor verwarring zorgen bij bestaande gebruikers en leiden tot een tijdelijke daling in de gebruikerservaring (UX).
Een andere valkuil is onvoldoende testen na het uitvoeren van een redesign. Fouten en onverwachte problemen kunnen optreden, en door de nieuwe functies niet grondig te testen kan de website minder functioneel worden.
Voorbeeld: Een bedrijf dat zijn navigatiestructuur volledig wijzigt zonder adequate gebruikerstesten uit te voeren, kan merken dat bezoekers moeite hebben om de gewenste informatie te vinden, wat leidt tot een afname van de betrokkenheid en conversies.
Stappen voor een succesvolle website redesign
Ga direct naar:
- Stap 1: Benchmark je huidige prestatiestatistieken
- Stap 2: Bepaal je doelen voor de website redesign
- Stap 3: Definieer je branding en messaging
- Stap 4: Update je buyer persona's
- Stap 5: Bescherm je SEO-geoptimaliseerde pagina's
- Stap 6: Analyseer je concurrentie
- Stap 7: Het uitvoeren van je website redesign
Stap 1: Benchmark je huidige prestatiestatistieken
Voordat je begint met het plannen van je website redesign, is het van essentieel belang om je huidige prestatiecijfers te documenteren. Dit biedt inzicht in de huidige stand van je website en geeft aan welke statistieken je kunt verbeteren met de redesign.
Analyseer de maandelijkse prestaties van je bestaande website op de volgende gebieden. De relevantie van elke prestatie kan variëren afhankelijk van je redesign-doelen, maar het is nuttig om elke te evalueren voordat je diepgaand in het redesignproces duikt.
Denk hierbij aan:
- Aantal bezoeken, bezoekers en unieke bezoekers
- Bouncepercentage
- Tijd op de site
- Top presterende zoekwoorden in termen van rangschikking, verkeer en
- Leadgeneratie
- Aantal inkomende linkende domeinen
- Totaal nieuwe leads en formulierinzendingen
- Totaal gegenereerde omzet (in euro’s)
- Totaal geïndexeerde pagina's
- Totaal aantal pagina's dat verkeer ontvangt
Stap 2: Bepaal je doelen voor de website redesign
Wat is het "waarom" achter je website redesign? Er moet altijd een goede reden zijn voor een redesign. Antwoorden als "het is al een tijdje geleden" of "mijn concurrent heeft net een redesign gedaan" zijn op zichzelf niet voldoende. Onthoud: het gaat niet alleen om hoe je site eruitziet, maar vooral om hoe het functioneert.
Wees daarom helder over waarom je een website redesign doet en koppel die doelen aan meetbare resultaten. Communiceer deze doelen met je team, ontwerper of bureau.
Overweeg data-gedreven doelstellingen voor je website:
- Het aantal bezoeken en bezoekers vergroten
- Het bouncepercentage verminderen
- De tijd op de site verhogen
- Domeinautoriteit verbeteren
- Het totaal aantal nieuwe leads en formulierinzendingen vergroten
- De totale gegenereerde omzet verhogen
- Huidige SEO-rankings verbeteren voor belangrijke zoekwoorden
Houd ook rekening met de prestaties die je hebt geëvalueerd in de vorige stap. Zijn er prestaties die je kunt verbeteren met je nieuwe website? Gebruik mogelijk je oude website prestaties ter inspiratie voor nieuwe doelen.
Stap 3: Definieer je branding en messaging
Voordat je begint met het ontwerpen van je nieuwe website is het goed om je gewenste branding, messaging en unieke waardepropositie concreet te formuleren. Dit zorgt voor consistentie op je hele website.
Denk ook na over eventuele veranderingen in je branding en/of messaging. Als je van plan bent dit te wijzigen, wat moet er dan veranderen? Houd deze wijzigingen in gedachten bij het redesignen van je website.
Overweeg visuele aspecten van je website die mogelijk moeten worden herontworpen. Heb je bijvoorbeeld een nieuw logo, stijlgids of kleurenpalet gemaakt? Zorg ervoor dat deze worden toegepast op je nieuwe website voor consistentie met andere delen van je merk.
Zorg er als laatste voor dat bezoekers bij hun eerste bezoek meteen begrijpen wat je doet, hoe het hen kan helpen en waarom ze op jouw site moeten blijven. Gebruik daarnaast heldere, beknopte taal bij het ontwikkelen van je berichten dat passend is bij jouw doelgroep.
Stap 4: Update je buyer persona's
Je website gaat niet alleen over jou. Sterker nog; het gaat nauwelijks over jou. Wanneer bezoekers op je website landen, vragen ze zich af: "Wat zit erin voor mij? Hoe kan dit mij helpen?" Spreek je bezoekers daarom aan in hun taal door je website-ontwerp en content af te stemmen op je buyer persona's.
Overweeg of je doelgroep verandert als onderdeel van je website redesign. Stem je branding en content af op deze doelgroep en beantwoord deze vragen tijdens het plannen van je website redesign. Geef je buyer persona’s daarom een update, zodat deze (nieuwe) informate kan bijdragen aan de vorm van je website redesign strategie.
Stap 5: Bescherm je SEO-geoptimaliseerde pagina's
Dat je website gevonden wordt is natuurlijk essentieel voor het verbeteren van de prestaties van je website. Als niemand je site kan vinden en bezoeken, hoe kun je dan nieuwe leads, conversies of verkopen vergroten?
Hier zijn enkele tips voor het ontwerpen van je nieuwe website met zoekmachineoptimalisatie (SEO) in gedachten:
Documenteer je meest waardevolle zoekpagina's
Maak gebruik van analytics om te bepalen welke pagina's het meeste verkeer en inkomende links ontvangen, de meeste leads converteren en uiteindelijk de meest invloedrijke onderwerpen in je branche behandelen.
Hoewel een redesign een geweldige manier is om de prestaties van je website te verbeteren, zijn er helaas talloze manieren waarop het je kan schaden. Je bestaande website bevat waarschijnlijk veel goed presterende content, en het verlies van hun effectiviteit als gevolg van een website redesign kan ernstige schade toebrengen aan je marketingresultaten.
Houd rekening met:
- Meest gedeelde of bekeken content
- Pagina’s met een hoog verkeer
- Best presterende of rangschikkende zoekwoorden en bijbehorende pagina's
- Aantal inkomende links naar individuele pagina's
Veel webdesigners overwegen dit niet omdat ze noch marketeers noch SEO-specialisten zijn. Aarzel niet om ze hieraan te herinneren en help ze door je site te auditen en hen een lijst te verstrekken voor het behouden of bijwerken van kritieke pagina's op je site. Als je van plan bent om een van deze zeer waardevolle pagina's te verplaatsen, zorg er dan voor dat je de juiste 301-redirects creëert.
Maak een 301-redirect overzicht
301-redirects zijn van cruciaal belang om het verkeer en de linkwaarde van een bepaalde pagina te behouden. Maak een spreadsheet om je 301-redirects (oude URL's versus nieuwe URL's) op te nemen en overhandig dit document aan een technisch persoon voor juiste implementatie.
Doe een zoekwoordonderzoek
Kies voor elke pagina op je nieuw ontworpen website één zoekwoord/onderwerp waarop de pagina zich zal richten. Gebruik vervolgens on-page SEO-tactieken om je websitepagina's te optimaliseren.
Overweeg bovendien om nieuwe content en pagina's toe te voegen aan je website die specifieke zoekwoorden en onderwerpen behandelen die mogelijk nog niet voorkomen op je huidige site. Denk hierbij aan de buyer’s journey van je doelgroep. Zijn ze op zoek naar informatie over het probleem? Of juist de oplossing en/of dienst die jij aanbiedt?
Let bij stap 5 vooral op dat je in alle gevallen samenwerkt met een bureau die SEO begrijpt. Niet alle design-bureaus hebben een SEO-mindset, maar zijn wel bijzonder creatief. De juiste balans is hierin belangrijk. Dat is bijvoorbeeld waarom wij vaak worden ingeschakeld tijdens een website redesign om de SEO-prestaties op peil te houden.
Stap 6: Analyseer je concurrentie
Hoewel te veel op je concurrenten letten niet wordt aanbevolen, kan het wel handig zijn om te weten hoe je vergelijkt. Draai je website door de gratis Website Grader-tool van HubSpot om een rapport te genereren over hoe goed je website presteert. Gebruik deze diagnostische tool ook om de websites van je concurrenten te evalueren, zodat je weet wat hun sterke en zwakke punten zijn. Deze kan je vervolgens vergelijken met de prestaties van jouw website,
Bekijk vervolgens de websites van je concurrenten en let op wat je leuk vindt - en wat niet. Dit proces helpt je te realiseren wat je beter kunt doen op je website. Nadat je je concurrentieanalyse hebt uitgevoerd, stel je een lijst samen met actiepunten die enkele verbeterpunten benadrukken en hoe je jezelf kunt onderscheiden van je concurrenten.
Stap 7: Het uitvoeren van je website redesign
Na grondige voorbereiding is het moment aangebroken om je website redesign tot leven te brengen. Stel je voor dat je een schilder bent, gewapend met een nieuw kleurenpalet en een leeg doek voor je. Maar hoe breng je jouw visie tot leven?
Begin met kleine, stapsgewijze veranderingen om de impact te monitoren. Voer uitgebreide gebruikerstesten uit en verzamel feedback (van derden). Blijf de prestaties van je website nauwlettend volgen en communiceer transparant met je gebruikers over de veranderingen. Zorg ervoor dat je website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten en blijf betrokken bij het optimaliseren van de gebruikerservaring.
Een voortdurende verbetering is de sleutel tot een succesvolle online aanwezigheid.
Wil jij graag een redesign voor je website, maar heb je niet de tijd of juiste expertise in huis? Dan ondersteunen we je graag. We hebben middels samenwerkingen met design bureaus al meerdere projecten ondersteund. Ook zijn we in staat jou in contact te laten komen met geschikte bedrijven.
Neem dus gerust (vrijblijvend) contact met ons op en samen bespreken we de beste mogelijkheden voor jouw situatie.