CRM vs. CMS: Hoe zet je ze in voor je B2B bedrijf?

Veel B2B-bedrijven worstelen met het effectief beheren van zowel klantrelaties als content. Lange salescycli, complexe besluitvorming en de noodzaak van waardevolle contentmarketing maken het essentieel om slimme technologische keuzes te maken. 

Wanneer dit niet inzichtelijk is, ervaren bedrijven vaak problemen zoals versnipperde data, inefficiënte workflows en een gebrek aan inzicht in klantgedrag. Dat is waar een CRM en CMS uitkomst kunnen bieden. Dit blog helpt bij het begrijpen van de rol en samenwerking tussen een CRM en CMS en hoe je de juiste keuze maakt voor jouw bedrijf.

In dit blog: 

vergelijking van crm en cms

CRM vs CMS: de functionele verschillen

Een CRM (Customer Relationship Management) en een CMS (Content Management System) dienen verschillende doelen binnen een organisatie en bieden verschillende functionaliteiten en integraties:

Kenmerk

CRM

CMS

Doel

Klantbeheer, sales opvolging, relatiemanagement

Contentbeheer, publicatie en optimalisatie

Gebruikers

Sales, marketing, klantenservice

Marketeers, content creators, developers

Functionaliteiten

Contactbeheer, lead nurturing, rapportage

Content creatie, SEO-optimalisatie, websitebeheer

Integratie

Koppeling met e-mail, marketing automation

Koppeling met CRM, e-commerce, SEO-tools

Een CRM helpt bedrijven met het beheren van klantrelaties en het stroomlijnen van salesprocessen, terwijl een CMS zich richt op het effectief beheren en publiceren van content. Je kunt kiezen om te werken met een CRM of CMS, maar je kunt er ook voor kiezen om deze samen te brengen voor een geïntegreerde aanpak.

De samenwerking van een CRM en CMS

Wanneer CRM en CMS goed samenwerken, kunnen B2B-bedrijven hun marketing- en salesprocessen optimaliseren. Enkele voordelen van een geïntegreerde aanpak zijn:

  • Gepersonaliseerde marketing: Gebruik CRM-data voor gerichte content en gepersonaliseerde campagnes. Door inzichten uit klantinteracties te koppelen aan contentmarketing, kunnen bedrijven klanten benaderen met relevante en waardevolle informatie op het juiste moment.
  • Geautomatiseerde lead nurturing: Bezoekers die via een CMS binnenkomen, worden in het CRM als lead geregistreerd en opgevolgd. Denk aan e-mailautomatisering, waarbij leads op basis van hun interacties met content in de juiste fase van de salesfunnel terechtkomen.
  • Betere conversietracking: Door een CRM en CMS te integreren, kun je precies zien welke content bijdraagt aan conversies en welke optimalisatie nodig heeft. Dit geeft marketingteams waardevolle inzichten in de customer journey en helpt bij het verbeteren van campagnes.
  • Efficiënter samenwerken tussen afdelingen: Sales en marketing kunnen efficiënter samenwerken door gedeelde data en inzichten. Marketingteams kunnen content ontwikkelen die aansluit op de specifieke behoeften van leads, terwijl sales beter voorbereid contact kan opnemen met prospects.

Door alles in een geïntegreerd systeem te managen, zorg je ervoor dat je alle belangrijke informatie op dezelfde plek hebt. Zo voorkom je dat je veel tijd moet besteden aan het verzamelen van versnipperde data uit een scala van verschillende toolings. 

Voorbeelden van bekende geïntegreerde CRM en CMS systemen

  • HubSpot: HubSpot is een all-in-one oplossing waarbij marketing, sales en contentbeheer naadloos samenwerken door verschillende hubs te combineren. Ideaal voor bedrijven die een gestroomlijnd platform willen zonder losse integraties.
  • Salesforce + WordPress: Salesforce is een CRM-systeem en kan met WordPress worden gekoppeld om marketing- en salesprocessen op elkaar af te stemmen. WordPress biedt flexibiliteit in contentbeheer en SEO-optimalisatie.
  • Zoho CRM + Joomla: Zoho is een vrij complex (maar goedkoop) CRM en kan met het CMS Joomla gekoppeld worden. Deze combinatie is een budgetvriendelijke optie voor bedrijven die een CRM willen combineren met een gebruiksvriendelijke CMS.
  • Microsoft Dynamics: Microsoft Dynamics is, net als HubSpot, een all-in-one platform waarmee je de gehele linie van je business kunt dekken. Deze optie is geschikt voor grote ondernemingen die behoefte hebben aan diepgaande klantinzichten en een geavanceerd contentplatform. De prijs hiervan ligt vaak aan de hogere kant. 

Als wij kijken naar de bovenstaande selectie, zijn wij voorstander van HubSpot. Dit komt doordat dit een volledig geïntegreerd systeem is, geheel aangepast op jouw specifieke behoefte. Dit is namelijk mogelijk door de verschillende Hubs die HubSpot aanbiedt. Wil jij meer weten over de mogelijkheden van de Hubs van HubSpot? Download dan ons gratis ebook ‘Kies jouw HubSpot Hub’ waar je overzichtelijk kunt kijken naar de verschillende mogelijkheden. 

Welk systeem heeft jouw bedrijf nodig?

De prioriteit van je bedrijf en hoe er omzet gegenereerd wordt bepaalt vaak waar de focus op gelegd wordt als het aankomt op het maken van investeringen. Als een B2B-bedrijf direct omzet weet te halen uit sales-activiteiten, zal je sneller naar een CRM neigen. 

Echter, als je als bedrijf niet voldoende leads binnenkrijgt om op te volgen, kan marketing hetgene zijn waar je prioriteit op zou moeten liggen. Als je als bedrijf écht wilt groeien, zou je de focus moeten leggen op de balans tussen deze twee. 

Kies een CRM als:

  • Je sales- en klantopvolging wilt verbeteren en structureren.
  • Je te maken hebt met een lange salescyclus en complexe besluitvorming.
  • Je behoefte hebt aan gedetailleerde klantinzichten en gepersonaliseerde communicatie.

Kies een CMS als:

  • Je marketing primair gericht is op content en SEO-optimalisatie.
  • Je een flexibele en gebruiksvriendelijke manier zoekt om content te beheren en publiceren om in zicht te komen bij je doelgroep.
  • Je een sterke online aanwezigheid wilt opbouwen met blogs, landingspagina's en andere contentvormen.

Combineer beide systemen als:

  • Je op een duurzame manier leads wilt genereren door je content, die je sales team direct kan oppakken vanuit hetzelfde systeem.
  • Je eenvoudig ‘slapende leads wakker wilt maken’ door marketing automation mogelijkheden. 
  • Je jouw volledige buyer journey per doelgroep in kaart wil brengen doordat activiteiten per lead worden geregistreerd.
  • Je alle klantgerelateerde data eenvoudig in een rapport wil samenbrengen met één simpele klik op de knop. 

Factoren zoals bedrijfsgrootte, salesstrategie en marketingdoelen bepalen welke oplossing het beste bij jou past. Kleine bedrijven kunnen starten met een CMS en later een CRM integreren, terwijl grotere B2B-bedrijven vaak direct baat hebben bij een geïntegreerde aanpak. Ook wegen de kosten en ROI van een CRM of CMS vaak mee in het maken van deze beslissing.

Denk jij toch voldoende te hebben aan enkel een CRM of CMS, maar weet je nog niet zeker welk systeem het beste bij jouw situatie past? Ontdek in deze blogs verschillende CRM en CMS systemen: 

Conclusie

Een doordachte technologie-stack staat centraal voor B2B-bedrijven die zowel hun klantrelaties als contentbeheer willen optimaliseren. Door een CRM en CMS effectief in te zetten, kunnen bedrijven gepersonaliseerde marketing, geautomatiseerde lead nurturing en verbeterde conversietracking realiseren.

Bovendien draagt een nauwe samenwerking tussen sales en marketing bij aan efficiëntere processen en een hogere ROI.

Praktische vervolgstappen:

  1. Evalueer je huidige systemen: Welke tools gebruik je al en hoe goed werken ze samen?
  2. Bepaal je prioriteiten: Heb je vooral behoefte aan betere klantrelaties (CRM), effectiever contentbeheer (CMS) of beide?
  3. Onderzoek integratiemogelijkheden: Kies een oplossing die goed aansluit op je bestaande workflows en toekomstige groei.

Als HubSpot partner zijn wij gespecialiseerd in het optimaliseren en stroomlijnen van business processen in HubSpot. Zo weten wij schaalbaar en meetbaar groei te realiseren voor talloze klanten. Wil je weten welke versie van HubSpot het beste past bij jouw bedrijf? Vraag een gratis consult aan!

Vraag een gratis HubSpot Consult aan